Memo verhoogt uw klantenservice door 24.7 video onthaal!

Memo verhoogt de klantenservice van bedrijven door de inzet van 24.7 video onthaal. Uniek aan hun oplossing is de technologische keuze, waardoor video onthaal mogelijk is op elk toestel met een browser.

video onthaal

De oplossing draait op grote gepersonaliseerde kiosken, all-in-one toestellen, tablets en smartphones zodat uw bezoekers van thuis uit, onderweg of in uw onthaalruimte door dezelfde mensen kunnen geholpen worden. Op deze manier kan de bezoeker en de receptionist(e) vanop elke locatie video onthaal activeren.

Een andere unieke oplossing is de naadloze integratie met het Memo contact center. Klanten kunnen kiezen om de video calls volledig zelf te beantwoorden, door Memo of een hybride oplossing waarbij uw receptionistes worden aangevuld met Memo’s getrainde operatoren.

Het video onthaal past volledig binnen de multichannel strategie van Memo; namelijk telefonie, e-mail, sms, sociale media (Facebook Messenger, WhatsApp, Twitter) en Internet of Things. Via een eenvoudige interface worden uw social media accounts gekoppeld en worden alle inkomende aanvragen en oproepen in één overzichtelijke inbox gekanaliseerd.
Memo is klaar voor 2020!

Verhoog ook uw klantenservice door video onthaal en contacteer Memo voor meer informatie en een vrijblijvende demo. 
website | memo@memo.be | +32 52 26 29 11.

Interesse in innovatieprojecten?  info@idinno.com of +32 9 312 37 00

PARTNER IN INNOVATION AND CO-CREATION | Jurgen De Jaeger