Het Vastgoedcongres 2018 was opnieuw een succes met als belangrijke thema’s digitaal, disruptie en digitale transitie. Fast Forward was de slogan van het event en het CIB wil hiermee aangeven dat elke vastgoedondernemer mee moet in het digitale verhaal. Het CIB gaat zelfs een stap verder door innovatieve tools ter beschikking te stellen aan hun leden zoals RealSmart. Vastgoedmakelaars kunnen zo hun voorbereidingen met RealSmart voor elk dossier sterk digitaliseren en automatiseren.

De vastgoedmakelaar is nu toch wel duidelijk op de hoogte! De disruptie in de markt komt er. De vraag is wanneer en hoe reageert de markt hierop? De vastgoedmakelaars kijken teveel naar elkaar, terwijl technologiespelers niet actief in de sector de markt (zullen) betreden met digitale disruptieve oplossingen. Het antwoord is nu starten! Hoe gaan we meer digitaliseren, disruptiever ondernemen en digitaal transformeren.

In de vastgoedsector kunnen heel wat technologieën ingezet worden om zich te onderscheiden in de markt. Concrete voorbeelden kwamen aan bod zoals WhatsApp, Live Chat, Chatbots, Virtuele assistenten om de communicatie met de klanten te versnellen. Zeker de millennials zijn ongeduldig en willen onmiddellijk via hun smartphone antwoorden. Ook virtual reality, augmented reality en mixed reality bieden meerwaarde en de inzet van drones om foto’s en video’s binnen en buiten professioneel vast te leggen.

Technologieën zoals Artificiële Intelligentie en Blockchain staan hoog op de agenda en de impact hiervan is voor velen nog onduidelijk. Wij willen toch aangeven dat wij deze technologieën niet moeten overschatten wat ze op korte termijn (1-2 jaar) kunnen, maar ook niet onderschatten wat ze om middenlange termijn (3-5 jaar) kunnen. Een mooie uitdaging voor het CIB om de vastgoedmakelaars nog meer en beter te verenigen en disruptie en digitale transitie als een opportuniteit te zien in plaats van een bedreiging.

Proficiat aan de organisatoren van het vastgoedcongres en alle betrokken partijen | Jurgen De Jaeger