De impact van “de snelheid van verandering”

Elke onderneming, groot of klein moet professionaliseren, innoveren en digitaliseren. Niemand wordt gespaard en waarom niet? De klant beslist en heeft in 2018 totaal andere verwachtingen. En u zal merken! Als wij al kunnen voldoen aan de verwachtingen van vandaag, zijn wij alweer te laat voor de verwachtingen van morgen. De snelheid van verandering maakt ons nerveus en onzeker om steeds bij te blijven.

Nemen wij als voorbeeld het kopen van een wasmachine! Vroeger de lokale handelaar, dan Makro, daarna Vandenborre en nu Coolblue. Een wasmachine bestel je ‘s avonds online om 22.30 en de dag nadien wordt deze om 9.30 ‘s morgens bij u thuis geleverd. Bedrijven kiezen resoluut voor nieuwe businessmodellen en de inzet van nieuwe technologieën. Veel bedrijven blijven helaas vastzitten aan hun oude systemen, processen en de huidige organisatie.

Iedereen kan vrij snel inschatten in welk scenario het eigen bedrijf momenteel zit.

1. Mijn onderneming loopt achter op de huidige standaard.
2. Mijn onderneming voldoet aan de huidige standaard.
3. Mijn onderneming is future proof voor de komende jaren.

De snelheid van verandering dwingt ondernemers anders te denken over de toekomst. Bedrijfsleiders dienen dan ook meer te denken in termen van één of meerdere startup(s) van het eigen bedrijf en moeten het oude tijdig loslaten.

Durf anders denken, innoveer en onderneem | Jurgen De Jaeger